Izdvajamo iz naše ponude

PROKLETA AVLIJA / MOST NA ŽEPI / EX PONTO

Autor: Ivo Andrić


Izdavač: Školska knjiga

Žanr: Lektira za školu

ISBN: 978-86-7580-362-1

Format: 130 x 195 mm

Broj strana: 157

Povez: Broš

Pismo: Ćirilica

Cena: 350,00 RSD

Opis

 У овој књизи налазе се изванредна дела великана српске књижевности – Иве Андрића. Кратки роман прстенасте структуре, Проклета авлија, отвара ову књигу, приказујући изузетан начин Андрићевог приповедања. Представљајући историју на другачији начин од вишеградске, сарајевске и травничке хронике, наилазимо на централну причу о Џем–султану, засновану на историјским чињеницима. О њој нам говори Ћамил, једна од успомена фра Петра. Осликавајући при том просторе Проклете авлије, писац као да одашиље поруку да је цео простор, па и свет ограничен, али и да је нека врста тамнице. Ипак, у том ограниченом времену постоји нешто вечно, нешто што траје. То је, свакако, Проклета авлија, чије зидине одишу људским судбинама. То је Авлија, која „живи сама за себе, са стотину промена, и увек иста.”

Мост на Жепи, приповетка написана у трећем лицу, оличење је Андрићеве најбоље приче, која описује настанак моста и његово трајање. Мост је настао из несанице, самоће и очаја везира Јусуфа, јер се у њему родила мисао о пролазности свега онога што је људско. Пробудивши жељу за очувањем својих корена, одлучио је да сагради грађевину над реком Жепом, с циљем присећања на њега и његово порекло. Неимар је саградио мост, који је попут везира и неимара – усамљен. Овом приповетком писац је желео да прикаже пропаст моћи и славе, али и да укаже на важност и трајање материјалног, нарочито оног што ће служити будућим генерацијама.

У Ex Pontu, разговору са душом, налазе се пишчева промишљања о важним егзистенцијалним питањима појединца. Кроз дело је предочено ауторово лично искуство, у настојању да се лирском монологу придода значење филизофско–поетске истине, а да се тиме задржи фабулативно–наративна основа која говори о стањима једног заточеника. Ова књига песама у прози садржи три циклуса, у којима Иво Андрић, кроз песме, разрешава борбу са траумом, изазваном тамничењем. У Епилогу,у разговору са Богом, лирско биће, богатије за једно суморно искуство, искорачило је из себе и закорачило у светлину трајања, одлучивши да живи.


 


Komentari (0)

Molimo vas da se ulogujete ili registrujete da biste mogli da šaljete komentare


Knjige ovog autora


Cena: 550,00

Cena: 600,00


Knjige iz ove kategorijeKnjige ovog izdavača


Cena: 300,00


Poslednje pogledane knjige

Baner
26.
Feb

PROBLEMI KOJE SMO UOČILI U RADU SAJTA

 Na samom početku rada sajta uočili smo određene probleme u...

Pročitaj ceo tekst

21.
Feb

POTRAŽIĆEMO ZA VAS BILO KOJI NASLOV

  Za sve koje nisu uspeli da pronađu  odredj...

Pročitaj ceo tekst

14.
Feb

Popusti

U vremenu promotivno-eksperimentalnog rada naše internet knj...

Pročitaj ceo tekst

14.
Feb

AKCIJE

Na akcije se nalaze knjige: "Kreativnog centra", "Ad...

Pročitaj ceo tekst

14.
Feb

POPUST OD 10% NA SVE KUPOVINE

U toku promotivnog perioda, od 14. februara do 15. marta, u interne...

Pročitaj ceo tekst